استرونژیلوئیدس استرکولاریس – کوچکترین نماتود گوارشی انسان

4 5,037

استرونژیلوئیدس استرکولاریس (Strongyloides Stercoralis) که با نام های Anguillula stercolaris و Strongyloides intestinalis نیز خوانده میشود، کوچکترین نماتود گوارشی انسان است. این انگل باتوجه به سیکل زندگی که دارد میتواند در پوست، دستگاه تنفس و دستگاه گوارش ایجاد بیماری کند. در این مطلب به ویژگی هایاسترنژیلوئیدس استرکولاریس خواهیم پرداخت.

ویژگی های عمومی استرنژیلوئیدس استرکولاریس

استرنژیلوئیدس استرکولاریس کوچک­ترین نماتود گوارشی انسان است. این کرم معمولاً در رودة باریک انسان زندگی می­کند. حدامثر می­تواند ۲.۵ میلی­متر اندازه داشته باشد. اولین بار در مدفوع اسهالی ارتش فرانسه که از اندونزی بازگشته بودند، مشاهده شد. Fullebarn در سال ۱۹۲۶ سیکل زندگی انگل را کشف کرد. Faust و همکارانش بعدها خودالودگی (Autoinfection) را در سیکل زندگی انگل گزارش کردند.

این کرم در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری وجود دارد. حدوداً ۱۰۰-۳۰ میلیون نفر در دنیا به آن آلوده هستند که در ایران بیشتر این آلودگی در شمال کشور است. روی سر فقط ۳ لب دارد و یک­ سوم طول بدن آن فقط مری است. کرم ­های نر به ندرت دیده می­شوند و عقیده بر این است که کرم ­های ماده بکرزایی انجام می­دهند یا برای بارور کردن تخم ­هایشان Parthenogenesis می­کنند. اندازه تخم ­ها ۵۴×۳۲ میکرون است و شبیه تخم­ های کرم­ های قلاب­دار هستند ولی یک­سری تفاوت­ ها وجود دارد؛ از جمله اینکه مرحله رشدشان بیشتر از کرم­ های قلاب­دار اتفاق می­افتد و مرحله بلاستومری تبدیل به مرحله مورِلا می­شود (Morella) که معمولاً دارای ۳۲-۱۶ توده سلولی در آن است و لاروها می­توانند در مخاط روده از تخم خارج شوند.

بکر زایی فرایندی است که جنس ماده بدون حضور جنس نر تولید مثل میکند.

چرخه زندگی استرنژیلوئیدس استرکولاریس

استرنژیلوئیدس استرکولاریس متنوع ترین سیکل زندگی را در بین کرم­ ها دارد. دارای ۳ سیکل زندگی آزاد، انگلی و خودآلودگی است.

سیکل زندگی خودآلودگی: محل زندگی این کرم در دستگاه گوارش انسان و روده کوچک است که نر و ماده آنجا جفت­ گیری می­کنند و یا اینکه نر نادر است و ماده بکرزایی می­کند و تخم­ های استرنژیلوئیدس استرکولاریس دفع می­شوند. تخم­ ها در مرحله مورولا هستند و مدتی که در بیرون قرار بگیرند، رسیده می­شوند. در صورتی که بیمار، خودش دچار ضعف سیستم ایمنی باشد یا یبوست داشته باشد، تخم­ ها در داخل روده رسیده و باز شده و لارو از آن­ ها خارج می­شود. این لاروها وارد جریان خون روده می­شوند و گردش قلبی – ریوی را طی می­کنند؛ از نای بالا رفته و از مری پائین می­آیند و به داخل روده بازمی­گردند. ظرف ۴-۳ هفته این سیکل کامل می­شود و لارو ها  تبدیل به کرم ­های بالغ می­ شوند. این نوع سیکل در افراد ایدزی یا افرادی که دچار یبوست شدید هستند اتفاق می­افتد.

سیکل زندگی انگلی: این سیکل زمانی اتفاق می­افتد که تخم ­ها در محیط بیرون دفع می­شوند، در حالی که شرایط بیرون برای لاروها نامساعد است. لارو فیلاری فرم معمولاً ظرف ۲-۳ روز تشکیل می­شود و از طریق پوست وارد بدن انسان می­شود، گردش قلبی-ریوی را طی کرده و به دستگاه گوارش برمی­گردد و ظرف ۳-۴ هفته بالغ می­شود، جفت ­گیری صورت می­گیرد و تخم­ ها دوباره دفع می­شوند.

چرخه زندگی استرنژیلوئیدس استرکولاریس
چرخه زندگی استرنژیلوئیدس استرکولاریس

سیکل زندگی آزاد: هنگامی که شرایط محیطی مساعد باشد، معمولاً تخم ­هایی که به بیرون دفع می­شوند، لاروه می­شوند و لارو رابدیتی بیرون می ­آید. ظرف یکی دو روز این لارو های رابدیتی به کرم­ های بالغ تبدیل شده و در محیط بیرون با یکدیگر جفت­ گیری می­کنند. کرم­ های ماده شروع به دفع تخم می­کنند و زندگی آزاد و بدون نیاز به انسان را در محیط بیرون، طی می­کنند.

علائم ابتلا به این انگل

علامت­ هایی که ابتلا به استرنژیلوئیدس استرکولاریس ایجاد میکند برحسب ارگان درگیر متفاوت هستند. اولین قسمتی که درگیر می­شود پوست است که به دلیل تهاجم لاروها و مهاجرت آن­ها در زیر پوست این علامت ظاهر می­شود. این علامت به صورت یک راش (Rash) جلدی قرمز رنگ و خارش ­دار است که ضایعه خزنده  را ایجاد می­کند (در لارو های مهاجر جلدی نیز این عارضه ایجاد میشود).

ارگان­ بعدی ریه ­ها هستند که در اثر مهاجرت قلبی–ریوی که لاروهای استرنژیلوئیدس استرکولاریس دارند ریه را درگیر می­کنند. در این مرحله ممکن است علائم تنفسی مثل پنومونی، تنگی نفس، درد قفسه سینه و هموپتیزی دیده ­شود.

ارگان بعدی، دستگاه گوارش است که دارای علائم گوارشی مانند تهوع، دل­ درد، اسهال، یبوست، دیسانتری (Dysentery) و در فرم اتواینفکشن که آلودگی شدید در افراد ایدزی یا افرادی که سیستم ایمنی آن­ ها ضعیف می­باشد یا یبوست شدید دارند، دیده می­شود و ممکن است هپاتیت (Hepatitis)، فلجی موقت روده (ایلئوس)، التهاب کیسه صفرا، میوکاردیت، تنگی نفس، آسیب طناب نخاعی (میلیت ,Myelitis)، نفریت (Nephritis) به کلیه ­ها آسیب برساند و به طور کلی بیمار دچار کاهش وزن و آنمی خفیف می­شود. از دست رفتن خون باعث از دست دادن عناصر خونی نظیر آهن و ورم دست و پا و آسیت می­شود.

تشخیص، پیشگیری و درمان استرنژیلوئیدس استرکولاریس

برای تشخیص استرنژیلوئیدس استرکولاریس از آزمایش مدفوع استفاده می­شود. همانطور که گفته شد، تخم این کرم در مرحله مورلا دفع می­شود. مورلا مرحله­ ای است که یک مرحله ما قبل لارو است و اکثر اوقات لارو ها در تخم تشکیل می­شوند و در آزمایش مدفوع علاوه بر تخم­ ها، لارو ها را نیز می­توان دید. می­توان از کشت مدفوع مانند بایرمن و هاراداموری استفاده کرد که پروسه تبدیل تخم به لارو در آن کاملاً اتفاق بیفتد و لاروها را بتوان دید. از روش­ های مولکولی مانند PCR، توباژ دوازدهه (duodena-tubage) که لول ه­گزاری می­کنند و محتویات دوازدهه را آسپیره می­کنند نیز می­توان برای تشخیص استفاده کرد. همچنین ائوزینوفیلی بالا در بعضی بیماران می تواند در تشخیص کمک کننده باشد.

مکانیسم پیشگیری مانند کرم ­های قلاب دار است، یعنی رعایت بهداشت، پوشیدن چکمه، دفع صحیح فاضلاب ­های انسانی به صورتی که وارد دریاها نشوند و درمان بیماری.

درمان استرنژیلوئیدس استرکولاریس نیز از طریق یکی از داروهای زیر امکان پذیر است که باید زیر نظر پزشک و پس از تایید شدن تشخیص مصرف شوند:

  • آلبندازول: به مقدار ۴۰۰ میلی­گرم روزانه و به مدت ۴-۳ روز
  • تیابندازول: به مقدار ۲۵mg/kg ، ۲ بار در روز و به مدت ۳ روز
  • مبندازول: به مقدار ۱۰۰mg/kg ،۲ بار در روز، به مدت ۴-۳ روز
  • آیورمکتین: به مقدار ۲۰۰mg/kg روزانه و به مدت ۳ روز
4.7/5 - (34 امتیاز)
مطالب مشابه
ارسال سوال و دیدگاه
  1. رشایی میگوید

    من کیست هیپوفیز دارم و چطور بفهمم از انگل سگ بیمار مبتلا شدم یا نه؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      باید اطلاعات حاوی تصویربرداری های انجام شده توسط پزشک معالج شما مورد بررسی قرار بگیرد.

  2. ناب میگوید

    دوز ایورمکتین میلی گرم نیست , میکروگرمه

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      داروهای موجود در بازار در سه دوز یک، سه و شش میلی گرمی هستند.

نظر یا سوالی ندارید؟!

ایمیل شما منتشر نمیشود.

تلفن همراه *