تریشینلا اسپیرالیس (Trichinella spiralis) نماتود شایع عامل بیماری تریشینوزیس

0 6,736

تریشینلا اسپیرالیس (Trichinella spiralis) انگل عامل بیماری تریشینوزیس (Trichinosis) میباشد. اولین بار یک دانشجوی پزشکی به نام James Paget آن­ را در سال ۱۸۳۵ هنگام بررسی جسدی که بر اثر سل فوت کرده بود، کشف کرد. درعضلات جسد لارو هایی وجود داشت که بعداً مشخص شد تریشینلا اسپیرالیس می­باشند.

سارکوسیستیس نیز یک انگل تک سلولی عضلات است که آن را نیز مورد بررسی قرار داده ایم و میتوانید مطالعه کنید.

ویژگی های عمومی تریشینلا اسپیرالیس

تریشینلا اسپیرالیس شیوع جهانی دارد و در کشور هایی که پرورش­ دهنده خوک هستند خیلی زیاد است. این انگل میزبان­ های متعددی دارد و در حیوانات خیلی شایع است؛ که به این حالت که در حیوانات میزبان ­ها متعدد هستند، Enzootic می­گویند. تاکنون ۱۱ گونه برای آن پیدا شده که در ایران یک مورد sero مثبت فرد بیمار داشته ­ایم.

رنگ ­آن سفید است و معمولاً قسمت قدامی که سر آن می­باشد نازک است، یک­سوم از طول بدن آن مری است که از نوع تسبیحی یا Stichocytes است (یک سری دانه مثل دانه­ های تسبیح دارد که در داخل آن ­ها مری قرار دارد). میزبان اصلی جوندگان هستند ولی جوندگان می­توانند نقش میزبان واسط را نیز داشته ­باشند که به این حالت Autoheteroxen گفته می­شود.

تریشینلا اسپیرالیس

کرم­های ماده تریشینلا اسپیرالیس ۴-۳ میلی­متر اندازه دارند، رحم آن­ ها تک قسمتی است (Monodelphic)، ماده لارو گذار است و معمولاً لارو هایی می­ گذارد که حدوداً ۱۰۰ میکرون اندازه دارند و شدیداً پیچ خورده هستند (Twisted). به همین دلیل spiralis یا فنرمانند لقب گرفته اند. سوراخ تناسلی در قسمت قدامی است و رحم و تخمدان معمولاً در قسمت خلفی قرار گرفته ­اند.

کرم­های نر ۱.۵ میلی­متر اندازه دارند و معمولاً انتهای آن ­ها کمی خمیدگی دارد. عضو کمکی جفت­گیری به نام testicule فنری و ۲ تا پاپیلا (Papilla) دارند که از مشخصات مورفولوژیکی این کرم نر است.

تخمدان در خلف بوده و ماده از نر بزرگ­تر است.

سیکل زندگی تریشینلا اسپیرالیس

سیکل زندگی تریشینلا اسپیرالیس را در ۲ مرحله اهلی و وحشی تقسیم ­بندی می­کنند. همانطور که گفتیم این انگل میزبان­ های متعددی دارد، در بین حیوانات بسیار شایع است (Enzootic) و بسیاری از حیوانات می­توانند به آن آلوده شوند. در سیکل اهلی، سیکل بین خوک و گرازهای وحشی و جوندگان در رد و بدل است. این حیوانات می­توانند هم میزبان نهایی و هم میزبان واسط باشند و گوشت یکدیگر را مصرف کنند و یا فرآورده­ های گوشتی و آشغال آن ­ها را در اختیار خوک­­ هایی قرار دهند که آلوده به انگل هستند و آلودگی به این شکل در بین آن­ ها منتقل می­شود.

در سیکل وحشی، آلودگی می­تواند در بین شکار و شکارچی­ ها منتقل شود. انسان برای این انگل بن­بست بیولوژیک می­ باشد چون گوشت انسان توسط موجود دیگری مصرف نمی­شود مگر اینکه به طور نادر انسان توسط حیوان شکارچی، شکار گردد و توسط او مصرف شود.

تریشینلا اسپیرالیس

آلودگی تریشینلا اسپیرالیس در انسان­ از طریق خوردن گوشت خوک یا حیوانات شکاری که آلوده به لارو هستند اتفاق می­افتد؛ گوشت هضم می­شود، لاروها در روده آزاد می­شوند و ظرف ۲ روز بالغ می­شوند. لاروها بعد از بالغ شدن جفت گیری کرده و کرم ­های ماده شروع به لارو گذاری در لا به ­لای پرز های روده می­کنند که این لارو ها وارد جریان خون می­شوند، لارو گذاری معمولاً ۱۴-۴ هفته در کرم­ های ماده ادامه پیدا می­کند. ۲-۱ هفته بعد از خوردن گوشت آلوده می­توان لارو ها را در جریان خون مشاهده کرد.

بعد از این مدت لارو های تریشینلا اسپیرالیس به عضلات درگیر مهاجرت می­کنند که از جمله عضلات شایع درگیر دیافراگم، زبان، حنجره، شکم، عضلات بین­ دنده ­ای، عضله دلتوئید (سرشانه ­ای) و سینه ­ها هستند که لارو ها ۳ هفته بعد از آلودگی در این عضلات کپسوله می­شوند. حدوداً ۱۲-۶ ماه بعد از اینکه لارو ها کپسوله شدند، کلسیفیه شدن لاروها اتفاق می­افتد و در نهایت علائم خود را بروز می­دهند و لاروها در این عضلات می­میرند.

علائم ابتلا به این انگل

علائم تریشینلا اسپیرالیس را برحسب محل کرم به سه مرحله تقسیم بندی می­کنند. اول تهاجم یا Invasion، دوم مهاجرت و سوم کپسوله یا Encystation (کیسته شدن) تقسیم ­بندی می­شوند.

در مرحله تهاجم که در روده اتفاق می­ افتد، علائم معمولاً ۲ تا ۳ روز ادامه پیدا می­کنند که شامل تهوع، تب، دل­درد، اسهال، سر درد و دیسانتری می­باشند.

مرحله بعدی، مهاجرت است که معمولاً در خون اتفاق می­افتد. علائم آن ۱-۲ هفته ادامه پیدا می­کنند که شامل ادم، ورم ملتحمه (Conjunctivitis) ، تب، لرز، عرق، ترس از نور (Photophobia)، درد عضلانی و ائوزینوفیلی شدید که تا ۹۰ درصد می­توانیم داشته باشیم.

از علائم دیگر که در مرحله Encystation اتفاق می افتد: ضعف و لاغری مفرط (Cachexia)، ورم دست و پاها، فشار خون پائین، درگیری عضله قلب که منجر به درد قفسه سینه، تاکی­ کاردیا یا افزایش ضربان قلب و لخته داخل رگی است که این خودش می­تواند باعث سکته و مرگ بیمار شود.

در صورتی که مغز درگیر باشد، سردرد، هذیان­گویی، بی­حسی، گرانولوما در مغز، کما، از دست دادن رفلکس ­های طبیعی بدن، التهاب مننژ (مننژیت) و التهاب مغز (انسفالیت یا Encephalitis) که در نهایت در ۵ تا ۶ درصد موارد می­تواند به مرگ بیمار منجر شود.

یک کلید تشخیصی مخصوص تریشینلا اسپیرالیس، خونریزی­ های نقطه ­ای زیر ناخن است.

تشخیص پیشگیری و درمان تریشینلا اسپیرالیس

علائم بیماری در تشخیص کمک کننده اند. سابقه خوردن گوشت خام خوک نیز کمک کننده است. بیمار دچار خون­ریزی­ های نقطه ­ای زیر ناخن و بی­ حالی است. ائوزینوفیلی شدید یک کلید خوب برای تشخیص تریشینلا است (ائوزینوفیلی ۹۰-۵۰%). تشخیص قطعی با Biopsy از عضلات و مشاهده لارو های فنر مانند پیچ­ خورده صورت می­گیرد. از تست ­های سرو­لوژی مانند ELISA و Immunoelectrophoresis نیز می­توانیم کمک بگیریم، که می­توانند آنتی ­بادی­ های علیه آنتی ژن های تریشینلا اسپیرالیس را نشان دهند.

تشخیص

برای پیشگیری می­توان درمان خوک­ ها را در دستور کار قرار داد چرا که با درمان خوک ها منبع آلودگی از بین میرود. همچنین پختن و فریز کردن گوشت خوک نیز توصیه میشود که باعث از بین رفتن انگل مو.جود در گوشت و جلوگیری از انتقال آن به انسان میشود.

برای درمان و کاهش پاسخ التهابی به لاروهایی که در عضلات کپسوله شده ­اند می­توانیم از «کورتیکواستروئیدها» استفاده کنیم که ۶۰-۴۰ میلی­گرم و روزانه تجویز می­شود. برای درمان کرم­ های بالغ می­توان از مبندازول استفاده کرد؛ ۲۰۰ میلی­گرم و روزانه به مدت ۵ روز کفایت می­کند. هم­چنین آلبندازول ۴۰۰ میلی­گرم و روزانه به مدت ۲ روز ، پیرانتل پاموات ۱۰mg/kg و روزانه به مدت ۵ روز برای درمان کرم ­های بالغ استفاده می­شود. باید توجه داشت که مصرف دارو ها باید حتما زیر نظر پزشک باشد و از مصرف سرخود باید اجتناب نمود.

CDC

3.8/5 - (6 امتیاز)
مطالب مشابه
نظر یا سوالی ندارید؟!

ایمیل شما منتشر نمیشود.

تلفن همراه *