کرم های قلاب دار – سیکل زندگی، علائم، تشخیص و درمان

0 16,753

کرم های قلاب دار (شامل نکاتور امریکانوس و انکیلوستوما دئودناله) گروهی از کرم های انگلی نماتود هستند که میتوانند دستگاه گوارش، پوست و دستگاه تنفسی انسان را درگیر کنند. در این مطلب ابتدا ویژگی های کلی این گروه از انگل ها را میخوانیم و در انتها ویژگی های نکاتور امریکانوس و انکیلوستوما دئودناله را با هم بررسی میکنیم. چند فرضیه برای دلیل نامگزاری آن­ها وجود دارد؛ اولا اینکه در حفره دهانی، دندان­ هایی مشابه قلاب دارند. دوما اینکه در انتهای کرم نرِ این نماتود­ها، چتر تناسلی (کوتیکول متسع) وجود دارد و در درون آن ۱۳عدد دنده (Ribs) وجود دارد که حالت قلاب مانند دارند. درواقع به دلیل وجود این دنده ­ها در بورس (Burse) تناسلی نر به این نام خوانده می­شوند. وهمچنین اسم یکی از این کرم ­ها، نکاتور (Necator) می­باشد. سر نکاتور شدیداً به عقب برگشته  و حالت قلاب مانند دارد.

سیکل زندگی کرم های قلاب دار

محل زندگی کرم ­های قلاب ­دار در دستگاه گوارش و روده کوچک می­باشد. فرد آلوده تخم ­های نارس حاوی بلاستومر را دفع می­کند. فاضلاب­ های انسانی که در دریاها تخلیه می­شوند، حاوی این تخم ­ها هستند. این تخم ­ها در سواحل شنی ظرف چند ساعت در دمای ۳۳-۲۳ درجه رسیده می­شوند و در درون آن­ ها لارو تشکیل می­شود که به آن­ها لارو L1 گفته می­شود که پوسته تخم را سوراخ می­کند و ظرف ۱ الی ۲ روز به لارو L2 (رابدیتوید Rhabditoid) تبدیل می­شود.

در لارو L2، مری حالت پیازی شکل یا بالب دارد و می­تواند در سواحل شنی از خاک تغذیه کند و زنده بماند و ظرف ۵ الی ۸ روز به مرحله لاروی بعدی (لارو L3 یا فیلاریفرم Filariform) تبدیل می­شود.

سیکل زندگی کرم های قلاب دار

لارو L3 کرم های قلاب دار، بالب مری ندارد و قدرت تغذیه از خاک را از دست داده ­است و باید ظرف چند هفته خود را به پوست انسان برساند؛ چون طول عمر لارو L3 چند هفته است و بعد از آن می­میرد. یکی از تفاوت­ هایی که لارو L3 انکیلوستوما با نکاتور دارد در این است که لارو L3 آنکیلوستوما علاوه بر پوست می­تواند از طریق دهان نیز وارد بدن انسان شود. به هر طریقی لارو L3 کرم های قلاب دار وارد بدن شود (چه از طریق پوستِ قسمت ­های برهنه بدن (ساق پا، انگشتان پا) که در تماس با سواحل شنی هستند و یا از طریق دهان) خود را به گردش خون بدن می­رساند و در آن­جا گردش قلبی – ریوی را طی می­کند (مشابه آسکاریس لومبریکوئیدس). بعد از گردش قلبی – ریوی، از نای بالا رفته و از مری پایین می ­آیند و وارد دستگاه گوارش شده و بالغ می­شوند. این سیکل (گردش و رسیدن به محل زندگی اصلی) حدوداً ۴ الی ۷ هفته طول می­کشد. بعد از این مدت، کرم ­های نر و ماده جفت­گیری می­کنند و کرم ماده شروع به دفع تخم ­های نارس می­کند. این تخم­ ها از طریق مدفوع به بیرون دفع می­شوند.

علائم و بیماری زایی کرم های قلاب دار

معمولاً هر ۴ تا ۶ ساعت این کرم­ های قلاب­دار محل خون­خواری خود را عوض می­کنند. و اثر ماده ضد انعقاد تا چند ساعت بعد از این­که کرم محل خون­خواری خود را عوض کنند، روی آن محل باقی می­ماند و باعث تداوم خون­ریزی و کاهش وزن بیمار و آنمی می­شود. آنمی کرم ­های قلاب­دار به «میکروسیتیک ­هایپوکرومیک» معروف ­می­باشد (Microcytic–hypochromic)؛ یعنی اندازه گلبول های قرمز کوچک و کم­رنگ می شوند. میزان هموگلوبین در بیمار ۵g/ml گزارش می­شود.

هوک ورم

بیمار معمولاً اشتها، خون و عناصر خونی به خصوص آهن از دست می­دهد. بیمار تمایل به خوردن چیزهای عجیب مثل خاک پیدا می­کند. به این عارضه پیکا (Pica) گفته می­شود. ورم دست، صورت و پا دیده می­شود. قلب وادار به چند برابر کردن فعالیت خود می­شود که پمپاژ را بیشتر انجام دهد؛ پس عضله قلب افزایش حجم می­یابد و به این عارضه مگاکاردیوم (Megacardium) گفته می­شود.

پاتوژنیسیته کرم­های قلاب­دار
ارگان بیماری­زایی علائم
پوست لارو فیلاریفرم (L3) به پوست حمله کرده و وارد آن می­شود. ۱ الی ۲ هفته طول می­کشد و به صورت خود به خود بهبود می­یابد محل ورود لارو L3 به پوست یک جوش قرمزِ تاول مانندِ دردناک ایجاد می کند که به آن خارش خاک یا خارش شبنم (Ground itch) گفته میشود
ریه معمولاً تحریک سیستم ایمنی در این مرحله کم است و تعداد لارو­ها اندک می­باشد. بعد از طی شدن گردش قلبی – ریوی،که طی آن لاروها در ریه، نای و برونش­ها هستند، علائم از بین می­روند. حالت پنومونی است؛ سرفه، تنگی نفس و خلط خونی که به مجموعه این علامت­ها در ژاپن بیماری واکانا (Wakana disease) می گویند. علامت­ها شبیه سندروم لوفلر هستند.
گوارش اسهال خونی

دلیل اتصال کرم­های بالغ و آسیبی که به مخاط روده می­زنند و خون­ریزی به علاوه غدد ضدانعقادی که داشتند ایجاد می­کنند.

درد خفیف اپی­گاستر، تهوع، استفراغ، اسهال و یبوست، حساسیت به ترشحات کرم و تنگی نفس، دیسنتری (Dysentery) یا اسهال خونی (یکی از کلیدهای تشخیص کرم ­های قلاب دار)

تشخیص، پیشگیری و درمان کرم های قلابدار

برای تشخیص کرم­ های قلاب­ دار از آزمایش مدفوع استفاده می­شود که در آن معمولاً از روش آزمایش مستقیم و شناور سازی استفاده می­شود. هم­چنین برای تشخیص لاروهای کرم می­توان از کشت مدفوع (با روش­ هایی مثل بایرمن (Baerman)  و هاراداموری (Harada-mori)) استفاده کرد. تکنیک ­های سرولوژی که به دنبال آنتی­ بادی در سرم بیمار می­گردند مانند الایزا (ELISA) نیز، برای تشخیص کمک­ کننده هستند.

برای پیشگیری از ابتلا به کرم های قلابدار نیز رعایت بهداشت، پوشیدن چکمه، دفع صحیح فاضلاب ­های انسانی به صورتی که وارد دریاها نشوند و درمان بیماری پیشنهاد می­شود.

کرم های قلابدار

در مرحله ­ای که خارش خاک را داریم، برای درمان از تیابندازول استفاده میشود به میزان ۲۵ میلی­گرم بر کیلوگرم، دو بار در روز و به مدت ۲ روز کفایت می­کند. قبل از شروع درمان اصلی باید درمان تکمیلی یا حمایتی انجام دهیم که در آن جبران عناصر و پروتئین های از دست­رفته بیمار را به مدت ۷ تا ۱۰ روز انجام می دهد (مکمل­ های آهن و پروتئین به بیمار داده می­شود تا سوءتغذیه بدن فرد جبران شود) و بعد وارد مرحله درمان اصلی می­شویم که از داروهای زیر استفاده می­شود:

  • پیرانتل پاموات: ۱۰mg/kg به مدت ۳ روز
  • لوامیزول (Levamizole): 2-5 mg/kg به صورت SD
  • مبندازول: ۱۰۰ میلی­گرم قرص دارد که ۲ بار در روز و به مدت ۳ روز مصرف می­شود.
  • آلبندازول: ۴۰۰ میلی­گرم به صورت تک دوز

انکیلوستوما دئودناله

فلسفه نام­گذاری این کرم جالب است! Ancylos به معنای قلاب، Stoma به معنای دهان و دئودِنال هم اشاره به محل زندگی کرم دارد! اولین بار در سال ۱۸۴۳، Dubini این کرم را گزارش کرد. خطرناک­تر از نکاتور است (خون خواری و تخم­ گذاری بیشتر). درنواحی گرمسیری شیوع بیشتری دارد. در ایران در سواحل شنی جنوبی کشور دیده شده ­است. رنگ آن خاکستری است و سایز آن تا یک سانتی­ متر می­رسد. ولی برخلاف نکاتور، برگشت سر به عقب را نداریم. کپسول دهانی آن کروی است که در آن دو جفت دندان خمیده قرار دارد. در پائین و خلف دهان، دو عدد تیغه مثلثی داریم که در پشت آن­ ها دو غده­ ی تولیدکننده ماده ضد انعقاد وجود دارد. که در هنگام خون­ خواری به جهت جلوگیری از انعقاد عمل می­کنند. انکیلوستوما یکی از کرم های قلاب دار خطرناک به شمار میرود.

انکیلوستوما دئودناله

درانتهای کرم نر بورس تناسلی (Copulatory bursa) قرار دارد که از اتساع یا نازک شدن کوتیکول کرم پدید می­ آید که در درون آن ۱۳ دنده و ۲ اسپیکول طویل موازی برای کمک به جفت­گیری در جنس نر وجود دارد. در کرم ماده رحم دوقسمتی (Didelphic) است. انتهای کرم ماده نوک ­تیز می­باشد و یک خار به نام موکرون (Mucron) در انتهای کرم ماده دیده می شود. کرم ماده توانایی تخم ­گذاری ۲۰.۰۰۰ تخم در روز را دارد. سوراخ تناسلی (GP) در قسمت خلفی کرم ماده دیده می­شود. تخم­ ها تک لایه و بیضوی متقارن هستند. ۴۰ در ۶۰ میکرون اندازه داشته و دارای یک لایه حاوی ۸-۲ توده سلولی می­باشند. این لایه که حاوی ۲-۸ توده سلولی است، مربوط به مرحله ­ای به نام بلاستومر (Blastomeres) می­باشد.

نکاتور آمریکانوس

این کرم بیشتر در نواحی گرمسیری و مرطوب دیده می­شود. این کرم از کرم های قلاب دار در ایران بیشتر در سواحل دریای خزر دیده می­شود. اولین بار Stiles در سال ۱۹۰۲ آن را گزارش کرد و نامش را Uncinaria Americana گذاشت که بعداً به نکاتور امریکانوس اصلاح شد. رنگ آن خاکستری بوده و اندازه آن یک سانتی ­متر می­باشد. سر آن شدیداً به عقب برگشته و شبیه قلاب است. کپسول دهانی آن­ کروی بوده و حاوی دو تیغه برنده (Cutter plates)، ۲ تیغه مثلثی در عمق دهان و یک دندان کوچک در میانه دهان است. در پشت این تیغه ­های مثلثی، غدد ضد انعقاد را داریم که مشابه انکیلوستوما دئودناله است. در انتهای کرم نر بورس تناسلی قرار دارد که در درون آن ۱۳ دنده و ۲ اسپیکول دیده می شود. (در این­ نوع کرم اسپیکول­های طویل به یکدیگر چسبیده­اند و موازی نمی­­باشند، برعکس آنکیلوستوما که به صورت موازی بودند).

نکاتور آمریکانوس

کرم ماده واجد رحم دوقسمتی (Didelphic) است ولی در انتهای آن خار (موکرون) نداریم و روزانه ۱۰.۰۰۰ تخم می­تواند بگذارد. سوراخ تناسلی آن قدامی است. تخم­ های آن دقیقاً مشابه انکیلوستوما هستند (بیضوی، تک لایه، بلاستومر و…). پس در آزمایش تخم hook worm گزارش می­شود که توانایی تفکیک برای آن­ ها وجود ندارد.

4.2/5 - (28 امتیاز)
مطالب مشابه
نظر یا سوالی ندارید؟!

ایمیل شما منتشر نمیشود.

تلفن همراه *