انتقال مواد از غشای سلول؛ انتشار ساده، تسهیل شده و انتقال فعال

26 34,613

انواع روش های انتقال مواد از غشای سلول با توجه به نوع سلول و نوع ماده ای که قرار است منتقل شود متفاوت خواهد بود. اکسیژن بیشترین نفوذپذیری را از غشای سلول ها دارد و بعد از آن لپیپید ها و بعد از آن آب است که میتوانند به راحتی از غشای سلول ها عبور کنند.

بیشتر بخوانید: ساختار غشای سلول

ویژگی هایی که بر انتقال مواد از غشای سلول تاثیر دارد

غشای سلول ها عمدتا از فسفولیپید ها ساخته شده است و در لابه لای این مولکول های لیپیدی، مولکول های دیگری نیز وجود دارد. میزان کلسترول موجود در غشا، سیالیت غشای سلول را تعیین میکند.

بیشترین ماده در ساختار غشا پروتئین است که در انتقال مواد از غشای سلول و همچنین ارتباط سلول ها با یکدیگر نیز نقش دارد. کمترین ماده در ساختار غشا کربوهیدرات است که اغلب در اتصال به مولکلول های دیگر مانند پروتئین ها قرار دارد.

کربوهیدرات به پروتئین و لیپید متصل میشود و گلیکوکالیکس را می سازد. گلیکوکالیکس در اتصالات سلولی (سلول به هورمون، به سلولی دیگر یا آنتی ژن) نقش دارد. پس میتوان گفت که در ایمنی بدن نقش دارد.

روش های انتقال مواد از غشای سلول

راه های انتقال مواد از غشا سلول بسته به نوع آن ماده و همچنین نوع سلولی که قرار است آن ماده از ان بگذرد متفاوت است. گاهی سلول به اجبار و با زور بعضی مواد را از غشای خود عبور میدهد و از سلول خارج میکند یا به سلول وارد میکند. روش های اصلی انتقال مواد از غشای سلول عبارتند از:

  • انتشار ساده
  • انتشار تسهیل شده
  • انتقال فعال اولیه
  • انتقال فعال ثانویه

علاوه بر موارد بالا، راه های دیگری نیز برای انتقال مواد از غشای سلول وجود دارد که به دلیل اهمیت کمتر به آنها در این مطلب نپرداخته ایم. در ادامه به بررسی انواع روش های انتقال مواد از غشای سلول میپردازیم.

انتشار ساده

به عبور یک ماده از غشا بدون صرف انرژی اضافی گفته میشود. انرژی لازم برای انتشار، همان انرژی جنبشی خود آن ماده است که از تفاوت غلظت آن ماده در دو سوی غشا حاصل میشود.

انتشار در جهت شیب غلظت مواد صورت میگیرد اگر ماده مورد نظر محلول در لیپید باشد (مانند اکسیژن) از خلال فسفولیپیدهای دو لایه ای غشا عبور میکندو اگر ماده مورد نظر محلول در لیپید نباشد (مانند آب و یون ها) از خلال منافذ کانال های پروتئینی عبور می کند.

بنابراین انتشار ساده که یکی از پر استفاده ترین روش های انتقال مواد از غشای سلول است، میتواند از خلال لایه های فسفولیپیدی غشا یا از خلال کانال های پروتئینی رخ دهد.

کانال های پروتئینی در انتشار ساده مواد بصورت انتخاب عمل می کنند. آکواپورین، نام کانال های پروتئینی است که مخصوص انتشار سریع آب هستند این کانال ها خصوصا در کلیه ها وجود دارند و در نفرون موجب انتقال آب میشوند.

در انتشار ساده مواد نامحلول در لیپید، ماده مورد نظر به پروتئین متصل نمیشود و فقط از خلال منافذ موجود در کانال های پروتئینی عبور میکند.

کانال های نشتی

یکی از کانال هایی که در انتشار ساده نقش دارد، کانال های نشتی است. این کانال ها از طریق شکل، قطر منفذ، بار های الکتریکی و پیوند شیمیایی مواد را از خود عبور میدهند.

برای مثال در قسمت ورودی منفذ کانال های پتاسیمی، اکسیژن های کربونیل وجود دارند که مانع عبور سدیم از این کانال میشوند. همچنین در کانال های سدیمی نیز اسید آمینه مخصوصی وجود دارد که فقط اجازه عبور به سدیم را میدهد.

کانال های دریچه دار

یکسری کانال های دریچه دار در انتشار ساده نقش دارند. این کانال ها در حالت نرمال باز یا بسته هستد و در شرایطی میتوانند با تنظیم باز شدن یا بسته شدن دریچه های خود در انتشار مواد نقش داشته باشند. اما چه چیزی باعث باز شدن دریچه کانال های پروتئینی میشود؟

  • با اتصال یک ماده شیمیایی به کانال، منفذ آن باز میشود. به این ماده شیمیایی که با چسبیدن به کانال پروتئینی باعث باز شدن دریچه کانال میشود، لیگاند می گویند مانند کانال های استیل کولین (کانال های دریچه دار وابسته به لیگاند)
  • تغییر ولتاژ غشا مکانیسم دیگر باز شدن دریچه است. کانال های ولتاژی سدیم، پتاسیم و کلسیم از این دسته هستند (کانال های دریچه دار وابسته به ولتاژ)

عوامل موثر بر سرعت انتشار ساده در انتقال مواد از غشای سلول

میدانیم که مهم ترین عامل در شروع انتشار ساده، تفاوت غلظت ماده در دو طرف غشا است. حال یکسری موارد بر سرعت این انتشار تاثیر میگدارند:

  • هرچه تفاوت غلظت و دمای ماده در دو سوی غشا بیشتر باشد سرعت انتشار ساده بیشتر است
  • هرچه جرم و اندازه ذرات بزرگتر باشد سرعت انتشار ساده کم تر است
  • هرچه تعداد کانال های پروتئینی بیشتر باشد، نسبت سطح به حجم سلول بیشتر باشد (سطح موثر در انتشار) و هرچه میزان حلالیت ماده در چربی بیشتر باشد سرعت انتشار ساده بیشتر است.
در انتشار ساده، محدودیتی برای سرعت انتقال وجود ندارد و هرچه غلظت بیشتر باشد سرعت هم بیشتر است.

انتشار تسهیل شده

انتشار تسهیل شده همان انتشار ساده است اما دو تفاوت زیر را دارد:

  1. در انتشار تسهیل شده، ماده مورد نظر به یک پروتئین ناقل (حامل) متصل، و بر اثر تغییرات سه بعدی در شکل پروتئین، از غشا عبور میکند.
  2. با زیاد شدن غلظت، سرعت انتشار تسهیل شده نیز افزایش می یابد تا جایی که تمام پروتئین های حامل در حال فعالیت بوده و دیگر هرچقدر اختلاف غلظت بیشتر شود سرعت انتقال بیشتر نخواهد شد، زیرا مدتی طول میکشد تا پروتئین حامل به شکل اولیه خود برگردد. بنابراین یک Vmax خواهیم داشت. مثال: پروتئین حامل گلوکز – اسیدآمینه در لومن روده (GLUT)

سرعت انتشار ساده و تسهیل شده

انتقال فعال

عبور مواد از خلال غشا برخلاف شیب اختلاف غلظت (گرادیان) که نیاز به انرژی اضافی دارد و به دو صورت اولیه و ثانویه انجام میشود که در هر دو پروتئین هایی بعنوان ناقل عمل میکنند انتقال فعال نام دارد. درواقع در انتقال فعال که یکی از موثر ترین راه های انتقال مواد از غشا است، سلول سعی میکند مواد غیر ضروری را با زور از سلول دفع، و مواد مورد نیاز را با زور وارد سلول کند.

انتقال فعال اولیه

در انتقال فعال اولیه، انرژی اضافی که برای انتقال مواد از غشای سلول مصرف میشود، مستقیما از مصرف ATP تامین میشود. نام پروتئین های غشایی که انتقال فعال اولیه را انجام میدهند، “پمپ” است. پمپ های پروتئینی میتوانند همزمان دو یا چند یون را انتقال دهند. برای مثال:

  • پمپ سدیم پتاسیم ATPase: انتقال سه سدیم به خارج و دو پتاسیم به داخل سلول
  • پمپ کلسیم موجود در غشا: انتقال کلسیم از سیتوزول به خارج سلول
  • پمپ کلسیم موجود در شبکه سارکوپلاسمی عضلات: انتقال کلسیم از سیتوزول به درون شبکه سارکوپلاسمی

پمپ سدیم – پتاسیم ATPase یکی از مهم ترین کانال ها برای انتقال مواد از غشای سلول است و از دو زیر واحد آلفا (بزرگتر و اصلی) و بتا (کوچکتر) تشکیل شده است. فعالیت این پمپ باعث کاهش اسمولاریته سلول و در نتیجه کاهش ورورد آب به سلول میشود، بنابراین سلول نمی ترکد. از طرفی این پمپ با خروج سه یون مثبت و وارد کردن دو یون مثبت، پتناسیل منفی در سلول ایجاد میکند (یعنی الکتروژنیک است).

انتقال فعال ثانویه

پروتئین ناقل در انتقال فعال ثانویه، بر اساس انتقال فعال اولیه، ماده A را از عرض غشا عبور میدهد. بر اثر این انتقال، یک اختلاف غلظت یا ولتاژ به وجود می آید که انرژی لازم را برای انتقال ماده B فراهم میکند و به این ترتیب فرایند انتقال مواد از غشا انجام میشود. انتقال فعال ثانویه که خود یکی از راه های انتقال مواد از غشای سلول است، به دو صورت انجام میشود:

  1. هم انتقالی (CO-transport یا symport): ماده A و B در یک جهت منتقل شوند. مثلا هر دو وارد سلول شوند. برای مثال: هم انتقالی گلوکز – سدیم یا سدیم – اسید امینه در توبول کلیوی
  2. انتقال متقابل یا مبادله (Counter transport یا antiport): ماده A و B خلاف جهت یکدیگر جابجا میشوند. برای مثال: مبادله سدیم – کلسیم یا سدیم – هیدروژن

راه های انتقال مواد از غشای سلول

4.5/5 - (307 امتیاز)
مطالب مشابه
ارسال سوال و دیدگاه
  1. آیدا میگوید

    ممنون از توضیحات خوبتون

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با تشکر از حسن توجه شما

  2. Amir میگوید

    کامل ترین توضیح🤝

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با تشکر از حسن توجه شما

  3. Amir میگوید

    کامل ترین

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      ممنون از حسن توجه شما

    2. م میگوید

      پروتئین های حامل کانالی محسوب میشه یا کلا نه کانالیه نه غیرکانالی؟

      1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

        عملکرد این پروتئین ها با کانال ها متفاوت هست

  4. نریمان کولیج میگوید

    فوق العاده بود.دست مریزاد

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با سلام. ممنون از حسن توجه شما

  5. نرجس میگوید

    سلام آقای دکتر. واقعا خسته نباشید. بسیار روان و گویا مطالب رو نوشتید. یک سوال دارم از خدمتتون، برای کنکور دکتری وزارت بهداشت، یک منبع خوب برای درس فیزیولوژی سراغ دارید؟ یک نوع ضروریات فیزیولوژی پرشکی که روان و کامل توضیح داده باشه. ممنون میشم پاسخ بدید.

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با سلام و ممنون بابت حسن نظر شما، متنی که داخل سایت خدمت تون قرار دادیم، در واقع بخشی از درسنامه فیزیولوژی ای هست که توسط حقیر و در گروه آموزشی آپو به رشته تحریر درآمده. متاسفانه این کتاب هنوز به مرحله چاپ نرسیده و زمان دقیقی هم برای چاپش متصور نیستم. اما پیشنهادم کتاب خلاصه گایتون هست. هر زمان هم در هر مبحثی از فیزیولوژی هر سوالی داشتید، میتونید از طریق همین نظر گذاشتن بپرسید، حتما پاسخگو هستیم

      1. نرجس میگوید

        ممنون از پاسختون، متاسفم که نمیتونم از کتاب شما استفاده کنم. خلاصه های زیادی از گایتون وجود داره، نویسنده خاصی مد نظرتون هست؟

        1. دکتر رضا موگویی میگوید

          خیر نویسنده خاصی مد نظرم نیست. تلگرام @Reza_moogooee پیام بدید، یک ربات بهتون معرفی میکنم، منابع مختلف آموزشی از فیزیولوژی داخلش هست، میتونید دانلود کنید و به تناسب سلیقه خودتون استفاده‌ کنید ازشون

        2. دکتر رضا موگویی میگوید

          میتونید دو مطلب دیگه از فیزیولوژی هم در همین سایت مطالعه بفرمایید. خوش حال میشیم نظرتون رو بشنویم
          https://healthly.ir/action-potential/#comments

          https://healthly.ir/skeletal-muscle/

  6. Tina میگوید

    سلام خسته نباشید توضیحات بسیار کامل بود ولی یه سوال داشتم :
    آیا در انتشار تسهیل شده و انتشار ساده ، مولکول آب می‌تونه انتقال پیدا کنه ؟ یا انتقال آب فقط* از طریق اسمز انجام میشه ؟
    برای کنکور در کتاب بطور دقیق گفته نشده اما اغلب میگن که آب به دلیل قطبی بودن آب دوست هست و نمیتونه از بخش آب گریز غشا به راحتی رد بشه در نتیجه مجبوره از طریق کانال عبور کنه .
    اما در کتاب های کنکور نوشته شده :
    عبور آب از میان فسفولیپید های غشا =/نوعی انتشار ساده
    و عبور آب از میان پروتئین های تسهیل کننده =/نوعی انتشار تسهیل شده

    خوشحال میشم نظرتون رو درباره این مبحث بدونم.

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      سلام، ممنون از حسن توجه شما
      ببینید من با این جمله سعی میکنم مشکل شما رو برطرف کنم:
      اسمز، اسم خاص انتشار ساده و انتشار تسهیل شده آب هست. یعنی اسمز = انتشار ساده یا تسهیل شده آب
      بزارید با ذکر یک مثال بگم خدمت تون. مثلا ما به هر چیزی که میپوشیم میگیم لباس اما به لباسی که داخل پا میپوشیم، میگیم شلوار.
      امیدوارم تونسته باشم ابهام تون رو برطرف کنم. اگر ابهام تون برطرف نشده، بیشتر توضیح بدید، اگر هم برطرف شده ابهام تون، ممنون میشم نظرتون رو بگید

  7. mohammadsolimani1386.86@gmail.com میگوید

    آیا انتشار تسهیل شده مواد را هم به درون یاخته و هم به بیرون یاخته میبرد ؟

  8. محمد میگوید

    آیا انتشار تسهیل شده هم در جهت ورود یاخته هس و هم در جهت خروج یاخته ؟

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با سلام و تشکر بابت توجه شما، بله قطعا موادی هستن که با انتشار تسهیل شده از سلول خارج بشن

  9. شیما میگوید

    سلام بابت توضیحات خوب و کامل شما سپاسگزارم
    موردی که هست میخواستم بپرسم کانالهای نشتی و دریچه دار در انتشار ساده داریم یا تسهیل شده؟
    ضمن اینکه در توضیحات فرمودین این دو انتشار یکی هستن با دو تفاوت
    با توجه به اینکه در اکثر مقالات در انتشار تسهیل شده میدانند

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با سلام و تشکر بابت حسن توجه شما، کانال های نشتی و دریچه دار مربوط به انتشار ساده هستند. در انتشار تسهیل شده، پروتئین های ناقل غشایی فعالیت دارند. منبع ما برای این مطلب کتاب فیزیولوژی گایتون هست. مقالاتی که شما میفرمایید ممکن هست که از منابع دیگری استفاده کنند. ضمن اینکه در مقالات و همچنین نوشته هایی که به طور اختصاصی مربوط به مسئله انتقال مواد از غشا نیستند، اغلب اوقات کلمات مختلف به جای هم استفاده میشوند و این موضوع درباره تمامی لغت های پزشکی مطرح هست. خوشحال میشیم لینک مقاله هایی رو که میفرمایید در کامنت ها با ما به اشتراک بزارید

  10. وحیددهقان میگوید

    سلام
    ممنون بابت توضیحات کامل و روان شما

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      موفق باشید

  11. ایلین میگوید

    خیلی عالی بود فقط ی سوال ‘ انتشار ساده هم در محیط زنده و هم غیر زنده هست ‘ ایا تسهیل شده هم همینجوریه؟ هم در زنده و هم غیر زنده هست؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      انتشار تسهیل شده یعنی وقتی که جابجایی مواد به علت اختلاف غلظت کماکان انجام شود اما با کمک یک فاکتور دیگر مانند پروتئین کانالی یا هر نوع دیگری. در محیط غیر زنده انتشار تسهیل شده هم ممکن است رخ دهد به شرطی که عامل تسهیل کننده وجود داشته باشد.

نظر یا سوالی ندارید؟!

ایمیل شما منتشر نمیشود.

تلفن همراه *