ترومبوسیتوز اساسی؛ تظاهرات و تشخیص بالینی، عوارض و درمان

23 7,074

ترومبوسیتوز اساسی یا ET یک بیماری دودمانی با علت ناشناخته است که در طی آن، یک سلول پیش ساز چند ظرفیتی درگیر میشود و از نظر بالینی با تولید بیش از حد پلاکت ها بدون وجود یک علت مشخص تظاهر می یابد. ترومبوسیتوز به معنای افزایش پلاکت هاست

نام های دیگر این بیماری عبارتند از:

  • ترومبوسیتمی اساسی
  • ترومبوسیتوز ایدیوپاتیک
  • ترومبوسیتوز اولیه
  • ترومبوسیتمی خونریزی دهنده

در ادامه این مطلب از سلامتانه به بررسی اپیدمیولوژی، علائم بالینی، تشخیص و درمان خواهیم پرداخت. برای راحتی کار «اتیولوژی» بیماری در انتهای پست قرار گرفته است.

اپیدمیولوژی

ترومبوسیتوز اساسی یک بیماری ناشایع است، با بروز ۲-۱ مورد در یکصد هزار نفر و برتری مشخص جنس زن می باشد. هیچ شاخص دودمانی برای افتراق این بیماری از نوع شایعتر غیردودمانی و واکنشی ترومبوسیتوز وجود ندارد، که این موضوع تشخیص آن را مشکل تر می سازد. ترومبوسیتوز اساسی را در گذشته بیماری افراد مسن می پنداشتند و آن را مسؤول ناتوانی عمده به علت خونریزی یا ترومبوز قلمداد می کردند. اما امروزه، با استفادهٔ گسترده از دستگاه های شمارشگر سلولی الکترونیکی، روشن شده است که ترومبوسیتوز اساسی می تواند در هر سنی در بالغین روی دهد و اغلب بدون علایم یا اختلالات هموستاز می باشد.

یک برتری جنسیتی مجهول در زنان، برخلاف میلوفیبروز اولیه یا اشکال ترومبوسیتوز و واکنشی که اختلاف جنسیتی وجود هیچ ندارد، در این بیماری دیده میشود. از آنجایی که هیچ شاخص دودمانی ویژه برای این بیماری در دسترس نیست، معیارهای بالینی برای افتراق آن از سایر بیماریهای میلوپرولیفراتیو مزمن، که آنها نیز ممکن است با ترومبوسیتوز تظاهر یابند ولی پیش آگهی و درمانهای متفاوتی دارند، ارائه شدهاند. این معیارها نمی توانند دودمانی بودن را اثبات کنند. بنابراین برخلاف اثبات وجود ترومبوسیتوز اساسی، در عمل برای شناسایی اختلالاتی نظير CML ، پلی سیتمی ورا و میلودیسپلازی بکار می روند که ممکن است در ظاهر به صورت ترومبوسیتوز اساسی جلوه کنند. به علاوه، همانند اریتروسیتوز «ناشناخته»، انواع خوش خیم و غیردودمانی ترومبوسيتوز (نظیر ازدیاد ارثی تولید ترومبوپويتین) وجود دارند که در بسیاری از موارد تشخیص داده نمی شوند زیرا در حال حاضر، ابزار تشخیصی مورد نیاز در دسترس نیست. تقریبا ۵۰٪ بیماران مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی جهش JAK2 V617F را دارند اما نبود آن این اختلال را رد نمیکند.

تظاهرات بالینی ترومبوسیتوز اساسی

ترومبوسیتوز اساسی در اغلب موارد، به صورت تصادفی، در هنگام شمارش پلاکت ها در جریان بررسی های معمول کشف می گردد. گاهی مقایسه با نتایج آزمایشات قبلی نشان میدهد که افزایشی در تعداد پلاکت ها وجود داشته اما سالها از آن غفلت شده است. علائم یا نشانه های اختصاصی برای ترومبوسیتوز اساسی ذکر نشده اما در این بیماران تمایل به خونریزی به صورت کبودشدگی آسان و تمایل به ترومبوز به صورت انسداد عروق کوچک مانند اریتروملالژی، میگرن چشمی یا حملات ایسکمیک گذرا وجود دارد.

در معاینه فیزیکی، بجز بزرگی خفیف طحال، آنهم گه گاه، معمولا نشانه غیر طبیعی دیگری دیده نمیشود. بزرگی طحال نشانه سایر بیماریهای میلوپرولیفراتیو به ویژه پلی سیتمی حقیقی، میلوفیبروز اولیه یا CML است.

ترومبوسیتوز اساسی

تظاهرات آزمایشگاهی

  • کم خونی ناشایع است اما نوعی لکوسیتوز نوتروفیلی خفیف به طور معمول وجود دارد.
  • در گستره خون محیطی، تعداد پلاک تها بیش از همه جلب توجه میکند که برخی از آنها ممکن است بسیار بزرگ باشند.
  • تعداد زیاد پلاکتهای در گردش در هنگام لخته شدن خون، پتاسیم آزاد می کنند و لذا اندازه گیری دقیق پتاسیم سرم دشوار می باشد. این افزایش پتاسیم یک خطای آزمایشگاهی بوده و با اختلالات نوار قلبی همراه نیست. به همین ترتیب، اندازه گیری اکسیژن شریانی ممکن است دقیق نباشد، مگر اینکه خون مملو از پلاکت روی یخ قرار داده شود. P
  • T و PTT طبیعی بوده، اما ممکن است اختلال در کارکرد پلاکت ها، نظیر زمان خونریزی طولانی یا اختلال در تجمع پلاکت ها وجود داشته باشد. با این حال، علیرغم مطالعات زیاد، هیچ اختلال اختصاصی در کار کرد پلاکت ها مشخص نشده است و به کمک هیچ یک از آزمونهای کارکرد پلاکتی نمی توان احتمال خونریزی بالینی بارز یا ترومبوز را پیش بینی کرد.
  • با اینکه اختلالات سیتوژنتیک غیرتصادفی در ترومبوسیتوز اساسی گزارش شدهاند ولی شایع نیستند و هیچ ناهنجاری سیتوژنتیک ویژه یا سازگاری در این بیماران مشاهده نشده است، حتی در کروموزومهای ۳ و ۱ که به ترتیب، محل استقرار ژنهای ترومبو پویتین و Mpl میباشند.

 

بیوپسی استخوان

  • افزایش تعداد پلاکتها ممکن است انجام آسپیراسیون مغز استخوان را غیر ممکن سازد اما ، بیوپسی مغز استخوان معمولا هیپرپلازی و هیپرتروفی مگاکاریوسیتی و همچنین پر سلولی کلی مغز استخوان را نشان میدهد.
  • در صورت افزایش رتیکولین مغز استخوان، باید تشخیص دیگری را در نظر گرفت.
  • فقدان آهن قابل رنگ آمیزی به توجیه نیاز دارد، زیرا کمبود آهن به تنهایی می تواند موجب ترومبوسیتوز شود و غیاب آهن در مغز استخوان در حضور پرسلولی مغز استخوان، یکی از ویژگیهای پلی سیتمی حقیقی محسوب میشود.

ترومبوسیتوز اساسی

تشخیص ترومبوسیتوز اساسی

ترومبوسیتوز در طیف وسیعی از بیماری های بالینی مشاهده می گردد که در بسیاری از آن ها تولید سیتوکین ها افزایش می یابد. تعداد مطلق پلاکت ها کمک تشخیصی مفیدی برای افتراق بین علل خوش خیم و علل دودمانی افزایش تعداد پلاکت ها نمیکند. با وجودی که افزایش تعداد پلاکت ها ترومبوسیتوز (تظاهر عمدهٔ این بیماری است، همانند سایر بیماریهای میلوپرولیفراتیو مزمن، یک سلول پیش ساز چند ظرفیتی خونساز در ترومبوسیتوز اساسی درگیر است. به علاوه، خانواده هایی توصیف شده اند که ترومبوسیتوز اساسی در آنها به ارث رسیده است(در یک مورد به صورت صفت اتوزومال غالب)

تشخیص ترومبوسیتوز اساسی با موتاسیون ها

حدود ۵۰٪ بیماران مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی جهش JAK2 را بیان می کنند. هنگامی که JAK2 V617F وجود ندارد، بررسی سیتوژنتیک برای تعیین سایر علل افزایش تعداد پلاکت، مثل لوسمی میلوئید مزمن یا یک بیماری میلودیسپلاستیک مانند سندرم -۵q ضروری است.

از آنجایی که جابجایی ber-abl می تواند در غیاب کروموزوم فيلادلفيا وجود داشته باشد و چون RT-PCR نتایج مثبت کاذب به همراه چون bcr-abl دارد، تحلیل هیبریدسازی فلورسنت درجا (FISH) در تمام بیماران مبتلا به ترومبوسیتوز که یک مطالعه سیتوژنتیک منفی از نظر کروموزوم فیلادلفیا داشته اند، به منظور بر رسی وجود ber-abl ارجح است. جهش های CALR در بیشتر بیمارانی که جهش JAK2 را ندارند وجود دارد اما وسایل تشخیصی برای تشخیص این جهشها هنوز گسترده نمیباشد.

علاوه بر ترومبوسیتوز اساسی، وجود میلوفیبروز اولیه و پلی سیتمی حقیقی نیز در برخی خویشاوندان به اثبات رسیده است. مانند PMF ، بیشتر بیمارانی که جهشهای JAK2 را ندارند دارای جهشهای CALR هستند.

تشخیص افتراقی

وجود آنمی و سیدروبلاستهای حلقوی از تظاهرات ترومبوسیتوز اساسی نیستند اما جزیی از تظاهرات کم خونی سیدروبلاستیک مقاوم ناشناخته می باشند که در این بیماران هم ممکن است ترومبوسیتوز همراه با بیان JAK2 V617F روی دهد.

اگر بزرگی طحال وجود داشته باشد، احتمال سایر اختلالات میلوپرولیفراتیو مطرح می گردد و در این حالت، اندازه گیری توده گلبول های قرمز ضروری می باشد، زیرا بزرگی شدید طحال می تواند وجود اریتروسیتوز را مخفی نماید.

آن چه که ظاهرا به عنوان ترومبوسیتوز اساسی مطرح است، می تواند پس از سالیان به پلی سیتمی حقیقی یا میلوفیبروز اولیه مبدل گردد و ماهیت حقیقی اختلال میلوپرولیفراتیو زمینهای را نشان دهد.

همپوشانی کافی بین ترومبوسیتوز اساسی و پلی سیتمی حقیقی از نظر الل نوتروفيل JAK2 V617F وجود دارد و نمی توان به عنوان یک ویژگی تشخیصی متمایز کننده از آن استفاده کرد؛ تنها توده گلبول قرمز و تعیین حجم پلاسما می تواند پلی سیتمی حقیقی را از ترومبوسیتوز اساسی افتراق دهد و توجه به این موضوع مهم است که ۶۴ ٪ از بیماران مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی که از نظر JAK2 V617F مثبت بودند وقتی تحت بررسی از نظر توده گلبول قرمز و تعیین حجم پلاسما قرار گرفتند مشخص شد که مبتلا به پلی سیتمی حقیقی می باشند.

عوارض ترومبوسیتوز اساسی

عقیده عموم بر این است که شمارش بالای پلاکت ها می تواند باعث هموستاز داخل عروقی و ترومبوز شود؛ با این حال، هیچ مطالعه بالینی کنترل شده ای تاکنون این رابطه را نشان نداده است، و در بیماران جوان تر از ۶۰ سال، بروز ترومبوز از همسالان أنها در گروه کنترل بیشتر نبوده است و استفاده از تنباکو مهم ترین عامل خطر برای ترومبوز در بیماران ET به نظر میرسد.

به عکس، اگر شمارش پلاکتها بسیار زیاد باشد، عمدتا به دلیل بروز بیماری فون ویلبراند اكتسابی، احتمال خونریزی زیاد خواهد بود. این مطلب به مفهوم آن نیست که افزایش تعداد پلاکتها نمی تواند علائمی را در بیماران مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی ایجاد کند، بلکه به این معنا است که تمرکز پزشک باید بر بیمار باشد و نه بر روی شمارش پلاکتها.

 

عوارض عصبی

برخی از شدیدترین مشکلات عصبی در ترومبوسیتوز اساسی مرتبط با میگرن است و تنها با کاهش تعداد پلاکت ها درمان می شود در حالیکه علائم دیگر، مثل اریترومیالژی، به سادگی با مهارکننده های سیکلواکسیژناز پلاکتی (نظیر آسپیرین یا ایبوپروفن) و بدون کاهش تعداد پلاکت ها درمان می شود.

برخی از علایم ممکن است نمایانگر تعامل بین یک سیستم عروقی آترواسکلروتیک و شمارش بالای پلاکت ها باشند و علایم دیگر ممکن است هیچ ارتباطی با تعداد پلاکتها نداشته باشند.

ET می تواند به PMF تبدیل شود اما اینکه آیا این تظاهر ET است یا PMF که در ابتدا با ترومبوسیتوز ایزوله تظاهر یافته است، نامشخص است.

درمان ترومبوسیتوز اساسی

بقای بیماران مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تفاوتی با جمعیت عادی ندارد. افزایش شمارش پلاکت ها در یک بیمار بدون علامت که عوامل خطر قلبی عروقی ندارد، محتاج هیچ درمانی نیست. در واقع، قبل از آغاز هرگونه درمانی در بیمار مبتلا به افزایش تعداد پلاکتها، باید به وضوح مشخص شود که علت پیدایش علایم، افزایش شمارش پلاکتها بوده است.

پلاکت برداری در بهترین حالت یک تسکین موقت و غیر مؤثر است و به ندرت مورد نیاز است.

وقتی شمارش پلاکتها به بالای یک میلیون بر میلی لیتر میرسد، مقدار قابل توجهی از مولتی مرهای فاکتور فون ویلبراند با وزن مولکولی بالا توسط پلاکت ها از گردش خون حذف شده و تخریب می شوند که منجر به یک شکل اکتسابی بیماری فون ویلبراند می شود. این حالت با کاهش فعالیت کوفاکتور ریستوستین قابل تشخیص است. در این شرایط آسپرین می تواند بـاعث خونریزی شود. خونریزی در این موقعیت معمولا به درمان با اپسیلون آمینوکاپروئیک اسید پاسخ می دهد که می توان به طور پیشگیرانه، قبل و بعد از جراحی انتخابی تجویز نمود.

مغز استخوان

درمان های دارویی

مهم این که آن گروه از بیماران مبتلا به ترومبوسيتوز اساسی که فسفر رادیواکتیو، یا داروهای آلکیله کننده دریافت کرده اند، در معرض خطر ایجاد لوسمی میلوئیدی حاد قرار می گیرند، بدون اینکه فایده چنین درمانی به اثبات رسیده باشد. ترکیب هر یک از دو درمان ذکر شده با هیدروکسی اوره این خطر را افزایش میدهد.

اگر فرض کنیم که براساس نشانه ها کاهش ضروری پلاکت، به درمان با سالیسیلات ها به تنهایی پاسخ ندهد، می توان از pegylated، -INF مشتقات کینازولین، آناگرلید یا هیدروکسی اوره برای کاهش پلاکت استفاده کرد، اما هیچ یک از اینها به طور یکسان مؤثر و عاری از عوارض جانبی نیستند.

ترکیب هیدروکسی اوره و آسپرین، از ترکیب آناگرلید و آسپرین در پیشگیری از حملات ایسکمیک گذرا (TIA) مؤثرتر است؛ اما، این ترکیب نه تنها در پیشگیری از سایر اشکال ترومبوز شریانی تأثیر بیشتری ندارد، بلکه در پیشگیری از ترومبوز وریدی اثر کمتری نیز دارد.

تأثیر هیدروکسی اوره در پیشگیری از حملات ایسکمیک گذرا به دلیل این است که دهنده نیتریک اکسید می باشد. برگرداندن تعداد پلاکتها به میزان طبیعی نیز از ترومبوز وریدی یا شریانی پیشگیری نمی کند. همچنین، هنگامی که آناگرلید با آسپرین ترکیب شود، خطر خونریزی گوارشی بیشتر میشود.

با کسب تجربه بیشتر در می یابیم که ترومبوسیتوز اساسی نسبت به تصور ما در گذشته، خوش خیم تر است. تبدیل آن به لوسمی حاد، به احتمال زیاد ناشی از درمان است و نه خود بیماری، مهمترین مسؤولیت پزشک در درمان ترومبوسیتوز این است که خطری را متوجه بیمار نسازد.

اتیولوژی

تولید مگاکاریوسیت و پلاکت به ترومبوپویتین و گیرنده آن بستگی دارد. پیش سازهای مگاکاریوسیتی اولیه، همانند سلول های پیش ساز اریتروئید و میلوئید اولیه، برای تکثیر مطلوب، علاوه بر ترومبوپویتین به اینترلوکین ۳ ( ۳ – IL ) و فاکتور سلول ریشه ای احتیاج دارند. تکامل بعدی آنها نیز با کموکینی به نام فاکتور ۱ مشتق از سلول استرومای ی (۱-SDF) تقویت میشود. با این حال، بلوغ مگاکاریوسیت ها به ترومبوپویتین نیاز دارد.

مگاکاریوسیت ها در میان سلولهای پیش ساز خونی منحصر به فرد هستند زیرا تکثیر مجدد ژنوم آنها به صورت درون میتوزی است و نه میتوزی. در غیاب ترومبوپويتین، تکثیر مجدد درون میتوزی مگاکاریوسیتها و در پی آن، نمو سیتوپلاسمی ضروری برای تولید پلاکتها مختل میگردد. همانند اریتروپویتین، ترومبوپویتین در کبد و کلیه ها تولید میشود و یک رابطه معکوس بین تعداد پلاکتها و فعالیت ترومبوپویتین پلاسما وجود دارد. ترومبوپویتین، برخلاف اریتروپويتین، تنها به صورت ترکیبی تولید می شود و سطح پلاسمای ی آن عمدتا به وسیله میزان ذخایر سلولهای پیش ساز آن تعیین می شود.

ترومیوپویتین برخلاف اریتروپويتین (اما همانند معادل های میلوئیدی آن، G-CSF و GM-CSF) هم تکثیر سلولهای هدف و هم فعال شدن مجدد فرآورده نهایی آنها (پلاکته ا) را افزایش میدهد. ترومبوپویتین علاوه بر تاثیر در تولید پلاکتها، بقای سلولهای ریشه ای چند ظرفیتی و ماندن آنها در مغز استخوان را نیز افزایش میدهد.

طبیعت دودمانی ترومبوسیتوز اساسی با تحلیل بیان ایزو آنزیم گلوکز -۶- فسفات دهیدروژناز در بیماران همی زیگوت برای این ژن، با تحلیل پلی مورفیسم DNA وابسته به X در بیماران زن حاوی اطلاعات، و با بیان آن در بیماران مبتلا به ناهنجاریهای سیتوژنتیک غیر تصادفی اما متغیّر، محرز گردید.

3.3/5 - (19 امتیاز)
مطالب مشابه
ارسال سوال و دیدگاه
  1. علی صفری میگوید

    عالی بود 👏👏

  2. Sweet میگوید

    عالی بود 👏👏

  3. ثمین میگوید

    آیا ترمبوسیتوز اساسی خارش بعد از حمام رو ایجاد میکند ؟
    من ده ساله پلاکت نزدیک ۹۰۰ هزار تاس و اسپرین میخورم دوساله انمی دارم و بعد حمام تنم میخاره ی مقدارکمم داخل حمام ایا این پلی سیتمی ورا نیست یا نه همین ترمبوسیتوز اساسی هست؟

    1. سید یاسر موسوی نژاد میگوید

      سلام، پلی سیتمی ورا و ترومبوسیتوز اساسی هردو از بیماری های میلوپرولیفراتیو هستند و می‌توانند در بعضی علائم مشترک باشند. اما اینکه بیماری شما ترومبوسیتوز اساسی است یا پلی سیتمی ورا، به بررسی کامل آزمایش خون شما و همچنین علائم بالینی بستگی دارد. پلاکت بالای ۴۵۰ هزار، از کرایترای تشخیصی ترومبوسیتوز اساسی است.

    2. الی۶۱ میگوید

      سلام،به مدت ۳ سال تعداد پلاکتها بین ۵۰۷ الی ۵۴۲ بوده،تالاسمی مینور دارم،تعداد گلبولهای سفید و قرمز نرماله،سونوگرافی طحال،کبد،کلیه و لگن هم نرماله،آزمایش jak2 منفی بوده اما در آزمایش mpl بیان شده که ET یا MPF،دکتر گفته باید نمونه برداری مغز استخوان انجام بدم.
      آیا ممکنه که به سرطان مبتلا شده باشم؟؟

      1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

        سلام، نمونه گیری مغز استخوان برای تایید تشخیص ضروری است. واژه سرطان برای تومور های مهاجم به کار میرود و et در دسته کنسر ها طبقه بندی نمی‌شود

  4. وحید ن میگوید

    سلام آیا افزایش تعداد پلاکتها در خون میتونه باعث فشارخون بالا بشه؟؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      سلام، به شکل مستقیم ارتباطی بین افزایش پلاکت و فشار خون وجود ندارد اما در صورتی که تعداد پلاکت ها بسیار زیاد شود با توجه به علت این افزایش ممکن است فشار خون افزایش یا کاهش داشته باشد.

  5. اعظم میگوید

    سلام ،من پلاکت بیش از یک میلیون دارم با هیدروکسی روزی سه عدد به ۴۵۱۰۰۰ رسیده، با قطع یا کاهش دز هیدروکسی باز به یک میلیون میرسه الان هم قصد دارم بار دار بشم،آیا با این وجود میتوانم بچه دار بشم یا خیر؟؟؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      با سلام. هیدروکسی اوره در دسته داروهای گروه D در بارداری است و به معنای ممنوعیت مصرف در این دوران است. پلاکت بالا نیز میتواند موجب سقط جنین، نازایی و بروز مشکلات مختلفی برای مادر و جنین شود. به یک پزشک فوق تخصص خون مراجعه کنید تا ضمن بررسی شرایط شما برای بارداری در صورت لزوم در داروهای شما تغییرات لازم را لحاظ نماید.

  6. اعظم میگوید

    سلام ،من پلاکت بیش از یک میلیون دارم با هیدروکسی روزی سه عدد به ۴۵۱۰۰۰ رسیده، با قطع یا کاهش دز هیدروکسی باز به یک میلیون میرسه الان هم قصد دارم بار دار بشم،آیا با این وجود میتوانم بچه دار بشم یا خیر؟؟؟

  7. حبیب الله نامداریان میگوید

    سلام و درود و خدا قوت خدمت شما
    بنده همسرم کند ماه پیش فهمیدیم پلاکتها روی یک میلیون دویست هست. وبا توجه به رفتن تحت درمان. اول اناگرلید خوردن پایین نیومد و هیدروکسی اوره خوردن بازم پایین نیومد و بعدش پزشکشون رو عوض کردیم و ایشون گفتند روزی ۲ تا اناگرلید و ۲تا هیدروکسی اوره باهم بخورید و پلاکتشون امده روی ۲۵۰۰۰۰ میخواستم بدون ایا این بیماری et قابل درمانه و اگر با دارو کنترل بشه خطری دارد این بیماری براش

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      با سلام. معمولا با درمان دارویی و پیگیری مناسب، اغلب علائم رفع میشود و مشکل خطرناکی ایجاد نمیشود. اما باید به طور منظم پیگیری کرد چراکه در افراد مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی ریسک ایجاد مشکلات دیگری نیز وجود دارد.

      1. رضا رفيعي میگوید

        سلام، وقت به خير
        براي پدر بنده نيز اتفاق مشابهي افتاده و البته پس از كاهش پلاكتها به سطح ٢٥٠ هزار، بطور همزمان مقادير گلبول سفيد و CRP و ESR افزايش قابل توجهي داشته اند. دكترشان از عوارض دارو ميدانند. به نظرتون روش كنترل يا درمان اين عوارض چيست؟ لازم به ذكر است يكسال پيش طحال برداري انجام شده است.
        با سپاس فراوان.

        1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

          سلام وقت شما هم بخیر
          دقت داشته باشید در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، اشکالاتی در مغز استخوان و در تولید سلول های خون وجود دارد. منشا گلبول های سفید نیز از مغز استخوان میباشد. از طرفی داروهای مصرفی اثر شدیدی هم بر روی مغز استخوان و هم بر سلول های خونی دارند و یکی از عوارض شایع آن ها عفونت های مکرر است. CRP یک مارکر التهابی است و افزایش آن به معنای وجود التهاب در بدن است اما منشا این التهاب را مشخص نمیکند.
          به هرحال در علم پزشکی همواره مسئله هزینه/فایده مورد توجه است و گاهی برای دستیابی یه یک فایده باید هزینه های دیگری داد؛ که در اینجا این عوارض جانبی هزینه ای برای پایین آوردن پلاکت و رفع خطرات جدی میباشند.
          به طور منظم ویزیت های پدرتان را زیر نظر متخصص خون ادامه دهید؛ در صورت نیاز با توجه به در نظرگرفتن شرایط و وضعیت کلی پدرتان ممکن است پزشک معالج در داروهای تجویزی تغییراتی لحاظ کند.

  8. الهام میگوید

    سلام.مادرم سه سال پیش با پلاکت دو میلیون واسش تشخیص بیماری et دادند و الان با هفته ای دو تا قرص هیدروکسی اوره تو رنجه و سه ساله تحت کنترله.میخواستم بدونم با توجه به اینکه میزان داروی مصرفیشون خیلی بالا نیست بازم ممکنه تاثیرات منفی بذاره روشون؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      در صورت عدم درمان و عدم مصرف دارو، عوارض et بسیار شدید تر و اذیت کننده تر از داروهای مصرفی خواهند بود. بنابراین نگران مصرف دارو نباشید و حتما طبق نظر پزشک دارو را مصرف کنید. با وجود مضرات این دارو، سود آن از زیان آن به مراتب بیشتر است

  9. محمد میگوید

    سلام دکتر جان پسر۲۵ساله هستم پلاکت خونم روی ۶۵۰هزار هستش آیا التهاب شانه یا زخم معده و یا دندان خراب میوتنه باعث افزایش پلاکت شده باشه؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      سلام. خیر، مواردی که گفتید موجب افزایش پلاکت تا این اندازه نمیشوند

  10. سلیمان میگوید

    با سلام
    گلبولهای سفید خونم روی بیست هزار بود جهش ژنتیک jake2 دارم و همچنین بزرگی طحال
    تشخیص پزشک خون ‘ ترومبوسیتوز هست ضمن اینکه پلاکت خونم نورمال هست ‘ روزی دوعدد هیدروکسی میخورم الان گلبولهای سفید به حالت عادی برگشته و بزرگی طحال هم برطرف شده ودکتر اصرار داره که همچنان به درمان با هیدروکسی ادامه بدم
    ایا این میتونه ترومبو سیتوز باشه؟
    وادامه درمان داروئی ضرورت داره؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      سلام، از ادامه درمان نترسید. درصورتی که درمان را به طور کامل طی نکنید (گاهی لازم است تا پایان عمر دارو مصرف کنید) علائم بسیار شدید تر با خواهند گشت.

  11. آیلین میگوید

    درود وقتتون بخیر آیا بیماری et جزِ دسته سرطانهاست،ممنون میشم پاسخ بدین

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      خیر

نظر یا سوالی ندارید؟!

ایمیل شما منتشر نمیشود.

تلفن همراه *