عوامل موثر بر ترشح انسولین چه مواردی هستند؟

8 9,675

عوامل موثر بر ترشح انسولین مواردی هستند که با اثرات خود باعث افزایش یا کاهش ترشح هورمون انسولین در بدن میشوند. قبلا به طور کامل هورمون انسولین را بررسی کردیم و دیدیم که این هورمون مترشحه از غده پانکراس یک هورمون آنابولیک است که بر روی بافت ها و دستگاه های مختلف بدن ما اثرات مختلفی دارد و به طور کلی باعث افزایش سلول ها و رشد سلولی میشود. در این مطلب به طور جداگانه میخواهیم راجب عوامل موثر بر ترشح انسولین صحبت کنیم، با ما همراه باشید.

توجه! برای کسب اطلاعات کامل در مورد انسولین میتوانید مقاله هورمون انسولین را در سلامتانه بخوانید.

عوامل موثر بر ترشح انسولین : تحریک کننده ها

یک سری از عوامل موثر بر ترشح انسولین در داخل بدن هستند یعنی مواردی هستند که در داخل بدن با اثرات خود باعث تحریک ترشح انسولین میشوند. این عوامل تحریک کننده عبارتند از:

  • افزایش گلوکز خون
  • افزایش اسیدهای آمینه خون
  • پپتید مهاری معده (GIP)
  • پپتید شبه‌گلوکان ۱ (GLP-1)
  • گاسترین
  • سکرتین
  • CCK (کوله سیتوکینین)
  • گلوکاگون
  • بتا آدرنرژیک استیمولاتورها

یک سری موارد و اقدامات دیگری هم هستند که خارج از بدن هستند، یعنی برای مثال شما با انجام کاری یا خوردن چیزی باعث افزایش ترشح انسولین میشوید.(البته ناگفته نماند که بیشتر این موارد با اثر بر روی موارد بالا اثر خود را اعمال میکنند) این مورد در در گروهی از بیماران دیابتی بسیار سودمند هست. این موارد موثر بر ترشح انسولین که باعث افزایش ترشح این هورمون میشوند عبارتند از:

  • خوابیدن بیشتر: کمخوابی ممکن است باعث ایجاد مقاومت به انسولین شود
  • ورزش بیشتر: ترکیب ورزش های هوازی و مقاومتی با ایجاد افزایش حساسیت به انسولین باعث افزایش کفایت انسولین میشوند
  • کاهش استرس: استرس طولانی مدت باعث ایجاد مقاومت به انسولین میشود
  • کاهش وزن
  • خوردن میوه و سبزیجات متنوع
  • افزودن ادویه جات به غذا
  • مصرف دارچین
  • چای سبز
  • سرکه سیب
  • مصرف کمتر کربوهیدرات ها
  • کاهش مصرف اسیدهای چرب ترانس
  • کروم و منگنز

عوامل موثر بر ترشح انسولین : مهارکننده ها

در این قسمت از این مطلب به مواردی میپردازیم که باعث کاهش ترشح انسولین میشوند. این موارد نیز مثل محرک ها به دو دسته تقسیم میشوند. گروهی که در داخل بدن هستند و عوامل و فاکتورهایی که ما میتوانیم با انجام آن ها باعث کاهش انسولین در بدنمان شویم. عوامل درونی عبارتند از:

  • سوماتواستاتین
  • آلفا آدرنرژیک استیمولارها
  • تخلیه پتاسیم
  • انسولین از طریق فیدبک منفی

در زیر نیز عوامل موثر بر ترشح انسولین را میبینم که باعث کاهش ترشح این هورمون یا کاهش اثر و کفایت این هورمون در بدن ما میشوند. (قابل توجه بیماران مبتلا به هایپر انسولینمیا) این عوامل بیرونی عبارتند از:

  • مصرف کمتر کربوهیدرات ها
  • سرکه سیب: وقتی یک ماده غذاییی شیرین و پرکربوهیدرات مصرف میکنید، انسولین در خون ترشحش بالا میرود تا میزان این قند را ذخیره کند و سطح قند خون را به حالت نرمال بازگرداند. مصرف سرکه سیب در این حالت بعد از مصرف همچین موادی باعث جلوگیری از افزایش بیش از حد ترشح انسولین میشود
  • ورزش منظم
  • دارچین
  • عدم مصرف اسید های چرب ترانس
  • عدم مصرف کربوهیدارت های ساده که سریع جذب میشوند
  • رژیم IF
  • چای سبز
  • مصرف ماهی
  • مصرف به اندازه ی پروتئین

وقتی مقداری گلوکز از طریق دهان مصرف می‌کنیم، بدن به مقدار بیشتری انسولین ترشح می‌کند، نسبت به زمانی که همان مقدار گلوکز به صورت وریدی تزریق می‌شود. زیرا یک سری هورمون‌های گوارشی آزاد می‌شوند که اثر تحریکی بر ترشح انسولین دارند به ویژه GIP و GLP-1.

در رابطه با هورمون گلوکاگون نیز باید این نکته را ذکر کنیم که گلوکاگون اثر عکس هورمون انسولین را دارد. این هورمون نیز از پانکراس ترشح میشود اما باعث افزایش قند خون میشود. غلظت گلوکاگون و انسولین در توازن و فیدبک با یکدیگر است. برای مثال هنگامی که قند خونمان افت میکند، گلوکاگون ترشح میشود تا قند خون افزایش یابد، در این حین، میزان انسولین کاهش می یابد تا میزان کم شدن قند خون نیز کاهش یابد. هنگامی نیز که قند خون افزایش می یابد، ترشح گلوکان مهار و ترشح انسولین تحریک میشود تا انسولین بتواند با کفایت بیشتری این قند خون را به درون سلول ها ببرد.

چگونه افزایش گلوکز باعث افزایش ترشح انسولین می‌شود؟

گلوکز یکی از عوامل موثر بر ترشح انسولین است. وقتی گلوکز در پلاسما افزایش یابد، از طریق حامل‌های GLUT2 وارد سلول‌های بتای جزایر لانگرهانس و مسیر گلیکولیز می‌شود. در مسیر گلیکولیز ATP تولید می‌شود. ATP یک سری کانال‌های پتاسیم حساس به ATP را مسدود می‌کند که این امر باعث دپلاریزاسیون و باز شدن کانال‌های Ca2+ وابسته به ولتاژ می‌شود. با باز شدن این کانال‌ها، Ca2+ بلافاصله از خارج سلول وارد سلول می‌شود و افزایش Ca2+ داخل سلول باعث اگزوسیتوز وزیکول‌های حاوی انسولین می‌گردد. (شکل ۱۱-۵)

عوامل موثر بر ترشح انسولین
نحوه تأثیر افزایش گلوکز بر ترشح انسولین

در نمودار شکل پایین محور افقی، میزان قند خون و محور عمودی میزان ترشح هورمون انسولین را نشان می‌دهد. با افزایش غلظت قند خون، میزان ترشح انسولین افزایش می‌یابد و این اثر به ویژه در غلظت بالاتر از mg/dl 100 مشهود و تقریباً به صورت خطی است.

عوامل موثر بر ترشح انسولین
میزان تأثیر افزایش گلوکز بر ترشح انسولین

در نمودار پایین محور افقی، زمان بر حسب دقیقه و محور عمودی، غلظت پلاسمایی انسولین را نشان می‌دهد. به دنبال افزایش گلوکز خون، دو پیک ترشح انسولین را مشاهده می‌کنیم. پیک اول به دلیل افزایش ترشح انسولینی است که از قبل سنتز و در داخل وزیکول‌های ترشحی ذخیره شده است. اما پیک دوم که حدوداً ۲۰ تا ۳۰ دقیقه دیرتر خود را نشان می‌دهد، ناشی از انسولینی است که تازه سنتز شده و بلافاصله نیز ترشح می‌شود.

روند افزایش غلظت انسولین
روند افزایش غلظت انسولین

در نمودار شکل پایین محور افقی، زمان بر حسب روز و محور عمودی، وزن حیوان بر حسب گرم را نمایش می‌دهد. وقتی غده‌ی هیپوفیز و پانکراس را از حیوان در حال رشد خارج می‌کنند، رشد متوقف می‌شود. حال اگر هورمون رشد تزریق شود(هورمون رشد نیز اثرات متنوع و بسیار زیادی را در سراسر بدن دارد و توسط مکانیسم های مختلفی، از عوامل موثر بر ترشح انسولین به شمار میرود)، رشد به صورت مختصر و نامحسوس افزایش پیدا می‌کند. چنانچه تزریق هورمون رشد را متوقف و هورمون انسولین را تزریق کنند، حیوان مختصری رشد می‌کند ولی نه به میزان قبل از جراحی. اما زمانی که هم هورمون رشد و هم انسولین تجویز شود، میزان سرعت رشد به همان مقدار اولیه (حیوان سالم) برمی‌گردد. (اثر سینرژیسم).

اثر سینرژیک انسولین و هورمون رشد
اثر سینرژیک انسولین و هورمون رشد
4.8/5 - (26 امتیاز)
مطالب مشابه
ارسال سوال و دیدگاه
  1. فرشته میگوید

    سلام و وقت بخیر🌹🌹🌹
    من خانمی ۴۷ ساله هستم که طی آزمایش خون برای چک آپ متوجه شدم قند خونم بالاست…با توجه به نتایج، در مرز پیش دیابت و دیابت هستم… سه ازمایش خون ناشتا۱۳۰، ۱۱۵ و ۱۳۶
    و قند دوساعته ۱۵۶ و ای وان سی ۶.۲
    با شروع رژیم غذایی و پیاده روی در مدت کوتاهی حدود ده روز بدون استفاده از دارو، قند ناشتا و قند دو ساعته رو به رنج نرمال( افراد سالم) رسوندم…. با چند پزشک مشورت کردم، بعضی معتقد به خوردن متفورمین برای کاهش وزن سریع تر و دور شدن از افتادن در عرصه دیابت هستند و برخی گفتند بهتر هست فعلا فقط رژیم و ورزش ادامه بدم و متفورمین نخورم….
    سوال من از خدمت شما اینه که در شرایط من کدوم روش بهتره رژیم و ورزش همراه دارو، یا بدون دارو؟؟ در کدوم یک بیشتر میتونم به بدنم برای بهبودی کمک کنم؟؟
    خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید…از زحمات شما در اگاه سازی جامعه سپاسگزارم…🌹🌹

    1. دکتر رضا موگویی میگوید

      با سلام خدمت شما، دقت داشته باشید که دیابت یک بیماری مادام العمر هست که از بدن شما ریشه کن نشده و باید با دارو و اصلاح سبک زندگی کنترل شود. در اصل ایراد در سلول های بدن شماست که موجب افزایش قند خون شما می‌شود و با ده روز ورزش کردن این ایراد برطرف نخواهد شد. توجه داشته باشید که اِی وان سی، قند خون شما را طی ۳ ماه نشان می‌دهد. به نظر شما چنین ایرادی با ۱۰ روز ورزش از بین می‌رود؟ قطعا خیر. طبق معیار های کتب پزشکی، دو نوبت قند خون ناشتای بالای ۱۲۶، تشخیص دیابت را قطعی می‌کند و نیاز به مصرف دارو دارد. از طرفی قند سه ماهه ی شما تنها ۰.۲ درصد با دیابت فاصله دارد.
      پیشنهاد میکنیم ورزش را بصورت مداوم هر روز ادامه بدهید. ۳ ماه بعد آزمایشات FBS و HbA1c را مجدد تکرار کنید. اگر آزمایش هاتون خوب بود، همچنان ورزش و اصلاح سبک زندگی رو ادامه بدید و مجددا آزمایش بدهید. اما هر زمان که دچار علائم دیابت شدید (خشکی دهان، تشنگی زیاد، ادرار کردن مکرر و زیاد) حتما حتما باید روزی ۱ عدد متفورمین ۵۰۰ مصرف کنید و مجددا با آزمایش پیگیری کنید. در نهایت پیشنهاد میکنیم پزشک معالج خود را مدام تغییر ندهید و زیر نظر یک پزشک باشید

  2. توراندخت میگوید

    با درود من ۶۵ ساله هستم وحدود ۱/۵ سال هست که دچار دیابت نوع ۲ هستم با خوردن ۲ متفورمین ۵۰۰ صبح وقتا شب ونصف گلیپزاید و پیاده روی روزانه بمدت ۱ ساعت باز هم قند خونم هر روز بالاتر می‌رود میانگین ۱۷۰ صبح ناشتا وشب قبا شام آخرین Hba1c ۶/۵ با پیاده روی ورژیم کم کردن کربوهیدرات ۱۲ کیلو وزن کم کردم و اضافه وزن ندارم .لطفا بفرمایید دیگه باید چیکار کنم؟

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      مکانیسم های مختلفی موجب بروز دیابت نوع ۲ می‌شوند. یا توجه به رعایت رژیم غذایی و ورزش (۱۵۰ دقیقه در هفته) و عدم کنترل قند خون مصرف دارو لزوم می یابد. حال در اینجا در صورت عدم کنترل قند خون تنظیم دوز و نوع دارو ضرورت می یابد چرا که در صورت عدم پاسخ به داروهای فعلی، باید داروی مناسب شما تجویز شود.

      1. م. ز میگوید

        سلام، خانمی ۲۹ ساله هستم که آزمایش میزان قند خون دادم
        قند خون ناشتا ۱۰۰ بود

        هموگلوبین A1c
        ۵.۷ بود

        و میزان گلوکز خونم ۱۱۴ بود

        آیا مبتلا به پیش دیابت شدم؟

        خیلی نگران هستم و به شدت ترسیدم
        لطفاً بنده رو راهنمایی کنید

        1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

          قند خون شما در محدوده فوقانی حد طبیعی می‌باشد. بهتر است حد اقل ۱۵۰ دقیقه ورزش در هفته و از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید.

  3. ساعدی میگوید

    باسلام واحترام
    بنده اقایی ۵۰ ساله ودچارنارسایی احتقان قلبی از۱۶سال قبل که سال گذشته ۱۴۰۱درخردادماه پیس میکرتعبیه کردم واز بهمن ماه ۴۰۱تاکنون دچارافت قندخون شدید وناگهانی(۵۰ml/dclit) شدم آزمایشات کامل انجام دادم وانسولین مقدارش بالا بود وeusانجام وپانکراس سالم بود فعلا قرص دیازاکساید۵۰mgتجوایز واستفاده میکنم ولی بازهم افت میکند کف دستهام ورم دارند واضافه وزن درحد ۲۴کیلو دراین سه ماه پیدا کردم ومجبوربه خوردن شیرینیجات وغذای زیاد هستم لطفا راهنمایی بفرمایید چکاربایدبکنم
    ممنون وسپاسگزارم

    1. دکتر سیدیاسر موسوی نژاد میگوید

      افزایش وزن شما به دلیل افت قند خون شما که ناشی از افزایش انسولین است رخ داده است. بنابراین صورت مسئله پیدا کردن علت افزایش انسولین و رفع آن است. در صورتی که خود پانکراس سالم باشد و داروهای محرک انسولین مصرف نمیکنید علت میتواند تومور های مترشحه انسولین باشد. توصیه می‌کنیم به یک متخصص گوارش مراجعه کنید و درمان دارویی خود را ادامه دهید.

نظر یا سوالی ندارید؟!

ایمیل شما منتشر نمیشود.

تلفن همراه *